De Sphynx

Het karakter
Het karakter van de sphynx is bijna net zo bijzonder als zijn uiterlijk. Ze worden heel vaak omschreven als een kwart kat, kwart aap, kwart kind en een kwart hond. Ze zijn verslaafd aan aandacht en zullen je ook door het hele huis achtervolgen. Huishoudelijke klusjes doe je nooit meer alleen. Er gaat voor de sphynx ook niets boven knuffelen met zijn baasje. Het liefst liggen ze bij je in bed en zitten ze ook graag onder je trui of vest. De visite word vaak hartelijk ontvangen en al snel weten ze de harten te stelen. De sphynx zorgt er wel voor dat hij in het middelpunt van de belangstelling staat.

Verzorging
Mensen denken vaak ten onrechte dat een sphynx geen verzorging nodig heeft, omdat ze haarloos zijn. Door het gebrek aan haar blijft het huidsmeer wat normaal door de haren word opgenomen, op de huid van de sphynx zitten. Net als mensen worden ze dus na verloop van tijd vies en kunnen zelfs gaan afgeven. Daarom kunnen sphynxen het beste af en toe gewassen worden met een voor de kat geschikte shampoo. Ook de oren, ogen en nagels hebben extra aandacht nodig.

Wassen
Ieder heeft zo zijn eigen manier om een sphynx te wassen. Ik was mijn katten meestal in de wasbak waarbij ik ze eerst nat maak en inzeep met een washandje en ze daarna afspoel met een washandje met schoon water. Het hoofdje laat ik nooit nat worden en in aanraking komen met zeep, maar neem ik af met een uitgewrongen washandje. Als een kat het wassen eng vind doe ik altijd mijn best om het zo min mogelijk stressvol voor hem te maken. Als ze het eng vinden om uit te glijden leg ik een anti slip matje neer om ze wat meer grip te geven. Daarna wikkel ik ze in een lekkere warme handdoek en knuffel ik met ze, zodat ze een fijn mogelijke herinnering overhouden aan het wassen. Sommige sphynxen gaat het zelfs waarderen en de meeste gaan het in ieder geval verdragen dat ze gewassen worden. Ik probeer de kittens al op jonge leeftijd te wassen, zodat ze er goed gewend aan raken.

Oren
Door het gebrek aan haar in de oren produceren sphynxen ook meer oorsmeer dan andere rassen. Sommigen hebben het geluk dat de oren niet zo heel snel vuil worden, maar anderen hebben zeker wekelijks een schoonmaakbeurtje nodig, omdat anders het oorsmeer diep in de oren kan gaan ontsteken of jeuken. Het vuil in de oorschelpen haal ik weg met een babydoekje en wattenstaafjes. Maak daarmee alleen het deel van het oor schoon wat je kunt zien. Ga niet te diep om niks te beschadigen of het oorsmeer niet nog dieper te duwen.

Ogen
Sphynxen zijn ook, omdat ze geen wimpers en haar rond de ogen hebben, geneigd meer vuil in hun ooghoekjes te verzamelen. Meestal maken ze dit zelf schoon, maar ik haal dit ook weleens weg met een vochtig watje.

Nagels
Om de nagels te knippen hou je de kat goed vast en schuif je de nagels uit door op de voetkussentjes te duwen. Knip vervolgens een puntje van 3 á 4 mm af. Knip alleen in het doorzichtige gedeelte en niet in het roze gedeelte. Dit is het leven en het is erg pijnlijk als je daarin knipt. Bij sphynxen verzamelt zich ook huidsmeer rond de nagels. Dit maakt het moeilijker om de nagels te knippen. Dus het is handig om de nagels pas te knippen, als je ze hebt schoongemaakt.

Zonnen
Licht gekleurde sphynxen kunnen gevoelig zijn voor verbranding. Meestal zullen ze zelf wel aanvoelen dat te lang in de volle zon zitten niet goed voor ze is. Anders is het wel verstandig om ze in te smeren met sunblock factor 50. Let vooral op de oren ook. Het is wel aan te raden om een zonnebrand middel te gebruiken, waarvan het niet schadelijk is, als ze er wat van oplikken. Laat de sphynx nooit op het heetst van de dag in de zon. En zeker niet wanneer de uv voorspelling hoog is.

Uiterlijk
De sphynx lijkt haarloos, maar heeft eigenlijk een heel fijn laagje dons als vacht. Ook kan de mate van haarloosheid heel erg variëren en veranderen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals afstamming, leeftijd, hormonen en omgeving en daarom moeilijk te voorspellen. Niet alleen de haarloosheid maakt de kat een sphynx. Hij moet zoals elke raskat aan bepaalde uiterlijke kenmerken voldoen. Deze staan beschreven in de rasstandaard.