Rasstandaard

Kop
Afmeting: middelgroot. Vorm: gematigde wig met afgeronde lijnen, iets langer dan breed schedel: licht afgerond met een vrij vlak voorhoofd. Profiel: matige tot duidelijke welving. Jukbeenderen: geprononceerd. Snuit: stevig afgerond met duidelijke whiskerbreak, stevige kin en goed sluitend gebit.

Nek
Middellang. Vorm: rond en goed gespierd, gebogen vanaf de schouders tot de schedelbasis, krachtig vooral bij katers.

Oren
Vorm: breed aan de basis en open. Afmeting: zeer groot. Stand:
rechtop, niet te laag of te hoog geplaatst.

Ogen
Grootte afgeronde citroenvormige vorm. Plaatsing: schuin geplaatst naar de buitenste ooraanzet. De ruimte tussen de ogen bedraagt iets meer dan de breedte van een oog. Oogkleur passend bij de vachtkleur, groen en hazelnootkleurig toegestaan.

Lichaam
Afmeting: middelgroot. Lengte: middellang tot vrij lang. Borst: breed, mag iets tonvormig zijn. Buik: goed gerond, maar niet dik. De kat ziet eruit, alsof hij net flink heeft gegeten. Niet dik. Botstructuur: niet te grof en niet te fijn. Spieren: stevig gespierd, niet fijntjes.

Poten
In verhouding met het lichaam De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De voorpoten staan wijd uit elkaar.

Voeten
Vorm: ovaal met lange slanke tenen. Afmeting: middelgroot. Voetkussentjes: dik, waardoor het lijkt of hij op luchtkussentjes loopt. Tenen: opvallend lang en slank.

Staart
Lange dunne zweepstaart, taps toelopend in een fijne punt.

Huid
De Sphynx is bedekt met zeer fijn en kort donshaar, dat bijna niet te zien of te voelen is. De huid is warm en voelt aan als su├Ęde en kan bij sommige katten wat stugger zijn. De huid is bij kittens vaak zwaar gerimpeld. Volwassen dieren horen zoveel mogelijk rimpels te houden, vooral op de kop, maar de kat mag hiervan geen hinder ondervinden.

Beharing
Oren: geen beharing in het oor; enige haargroei aan de buitenste ooraanzet en de achterkant van het oor toegestaan De oren, snuit, staart en voeten en testikels zijn vaak bedekt met kort dicht ingeplant zacht haar. Aan- of afwezigheid van wenkbrauwen of snorharen onbelangrijk. Een plukje haar aan het einde van de staart (leeuwenstaart) is toegestaan. Kleur: Alle vachtkleuren zijn toegestaan, ook particolour (met wit) en siamese aftekening. Elke witte vlek toegestaan.

Foto rasstandaard sphynx